NBA, NCAA ve Avrupa Basketbolu Kural Farklılıkları Nelerdir?
NBA-FİBA-NCAA Logoları |
Avrupa basketbolunda oyun süresi onar dakikalık, dört periyot üzerinden, toplamda 40 dakika olarak belirlenmiştir. Bu Dünya ve Avrupa basketbol şampiyonaları ve olimpiyatlarda da geçerli olan süredir. Eşitlik halinde uzatma periyotlarının süresi 5 dakikadır.
NBA'de oyun süresi on ikişer dakikalık dört periyot olmak üzere toplamda 48 dakikadır. Maç sonunda eşitlik olursa uzatmalar beşer dakika üzerinden oynanır.
NCAA'de oyun süresi yirmişer dakikalık iki periyot üzerinden toplamda 40 dakikadır. Burada maç dört periyot olarak değil iki periyot olarak oynanır. Maç sonunda eşitlik halinde uzatmaların süresi 5 dakikadır.
2- Hücum Süreleri
Avrupa basketbolunda hücum süresi 24 saniyedir. Bir takım isabetsiz bir şut kullanır ve hücum ribaundunu alırsa hücum süresi 14 saniye olarak tekrar başlar.
NBA'de hücum süresi 24 saniyedir.
NCAA'de hücum süresi erkeklerde 35, kadınlarda ise 30 saniye olarak belirlenmiştir.
3- Faul Sayıları
Avrupa basketbolunda her bir oyuncu en fazla 5 faul yapabilir. Beşinci faulünü yapan oyuncu oyundan atılır. Bu faul limiti kişisel ve teknik faullerin toplamı olarak hesap edilir.
NBA'de her bir oyuncunun 6 faul hakkı vardır. Bir oyuncunun faul sayısı nedeniyle oyundan atılabilmesi için 6 kişisel faul ya da 2 teknik faul alması gereklidir.
NCAA'de ise her bir oyuncu en fazla 5 faul yapabilir. Bu faul limiti kişisel ve teknik faullerin birleşimiyle hesaplanır.
4- Forma Numaraları
FIBA basketbolunda forma numarası olarak 0, 00 veya 1 ile 99 arasındaki sayılardan herhangi birini kullanabilir oyuncular.
NBA'de oyuncular bir veya iki basamaklı herhangi bir sayıyı kullanmakta özgürdürler.
NCAA'de ise 00, 0, 1-5 arasında, 10-15 arasında, 20-25 arasında, 30-35 arasında, 40-45 arasında, 50-55 arasındaki rakamlardan birisini forma numarası olarak seçebilmektedir.
5- Hava Atışı ve Pozisyon Sırası
Avrupa basketbolunda maçın başlangıcında yapılan hava atışı sonrası, pozisyon sırası hava atışını kaybeden takıma geçer ve takımlar maç içerisindeki her hava atışı kararı sonrası bu pozisyon sırasına göre topu kullanır.
NBA'de maç başında yapılan hava atışını kaybeden takım ikinci ve dördüncü çeyreğe topu kullanarak başlar. Kazanan takım ise üçüncü çeyrekte topu kullanır ve oyunu başlatır. Bunun haricinde hava atışı gerektiren her karar sonrası, serbest atış çizgilerinden hava atışı yapılır.
NCAA'de kural aynı Avrupa basketbolundaki gibidir. Burada farklı olan şey ise uzatma periyotlarının hava atışı ile başlamasıdır.
6- Teknik Fauller
Avrupa basketbolunda her teknik faul sonrası, bir serbest atış ve saha ortasından topu oyuna sokmak üzere hücum şansı verilir.
NBA'de her teknik faul sonrası bir serbest atış ve oyunun kesintiye uğradığı yerden top oyuna sokularak bir hücum şansı verilir.
NCAA'de teknik faul kararından sonra iki serbest atış ve oyunun kesintiye uğradığı yerden topun oyuna sokulmasıyla bir hücum şansı verilir.
7- Mola Sayıları ve Süreleri
Avrupa basketbolunda maçın normal süresinde ikisi ilk devrede, üçü ikinci devrede olmak üzere takımlara toplam beş mola hakkı tanınmıştır. İkinci devredeki üç moladan ikisi dördüncü çeyreğin son iki dakikasında kullanılabilir. Her bir uzatma devresinde de 60 saniyelik bir mola hakkı verilir.
NBA'de normal sürede altı mola kullanılabilir. Bunlar 60 ya da 100 saniyeliktir. Devre başına da birer 20 saniyelik kısa mola alınabilir. Bu kısa molalardan ikincisi uzatma devresi için saklanabilir. Ayrıca her uzatma periyotu için iki mola hakkı daha tanınmıştır.
NCAA'de mola sayıları diğerlerine göre çok farklı. Eğer bir maçın televizyon yayını yoksa takımların, maç başına 75 saniyelik dört mola ve 30 saniyelik iki mola hakları var. Ama yayını olan maçlarda her takımın televizyon molaları hariç maç boyunca bir 60 saniyelik, dört tane de 30 saniyelik mola hakkı vardır. Bu 30 saniyelik molaların en fazla üçünü ve 60 saniyelik bir molayı ikinci devrede kullanabilir takımlar.
NOT: Yazımızda Avrupa basketbolu olarak kullandığımız tabirden kastımız FIBA bünyesindeki dünya ligleridir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Lütfen yorumlarda düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösterelim. Argolu ve küfürlü yorumlar derhal silinecektir.