Basketbolda Şut Nasıl Atılır? (10 Adımda)
Basketbolda şut atma tekniğini 10 adımda anlatmaya çalıştık.
1. ATIŞA HAZIRLANMA
İyi bir atış için yeterli zamana sahip olmak gerekir. Bu zaman, size atış yaparken rakipler tarafından engellenmemeniz için fırsat yaratacaktır. Önemli olan topu hızlıca elden çıkarmanız değil, kendinize yarattığınız zamanı kullanarak düzgün şut çıkarabilmektir. Bunu öğrendiğinizde şutunuzu ileri ki zamanlarda daha hızlı atacaksınız zaten. Peki bu zamanı nasıl yaratacaksınız, yani atışa nasıl hazırlanacaksınız?Öncelikle top size gelmeden önce dizleriniz hafif bükülü şekilde beklemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde top size geldiğinde dizlerinizi bükmek için harcayacağınız zaman sizi yavaşlatacaktır.
Atış için kullandığınız elinizi topu rahat bir şekilde alabilmek için hazırlayın. Top geldiğinde kendinizi atış için zihinsel olarak da hazırlamış olun.
2.TOPU ELE YERLEŞTİRME
Top elinize gelmeden, elinizi hazırlamanız gerektiğini söylemiştik.Atış eliniz(hangi elinizi iyi kullanıyorsanız o), topun altında veya arkasında olmalı ve topu dengeleyecek olan eliniz topun yanında olmalıdır.
Atış elinizin başparmağı ve denge elinizdeki başparmağın tabanı, bir 'T' oluşturmalıdır.
Tüm parmak uçları, basketbol topuyla temas etmelidir.
Atış elinizin topaa dokunmadığı tek alan elinizin ortasındaki küçük boşluktur.
Önemli fakat gözden kaçan bir başka detay da, parmakların topa rahatça yayılmasıdır.
Bütün bunları topu elinize aldıktan hemen sonra yapmalısınız.
3. AYAKLARINIZI DENGELİ TUTUN
Bir oyuncu atışı anında ayaklarını doğru ve dengeli hazırlayamıyorsa tutarlı bir atıcı olması maalesef çok zor.Ayaklarınızı omuz genişliği kadar açık bırakmalısınız. Eğer açıklık çok darsa, şut çekerken dengede kalmak çok zordur. Açıklık çok Ygenişse, sıçrarken bacaklarınızda yeterli kuvveti alamazsınız. Bu da zayıf bir şut demektir.
Sıçrarken kuvvetinizi alacağınız ayak hafifçe öne çıkarılmalıdır. Bir sonraki adımla birleştirildiğinde, bu, atış dengenizi iyileştirir ve omzunuzdaki yükü azaltır.
Sağ elini kullananlar için bu, sağ ayağı hafifçe öne kaydırmak anlamına gelir. Solak atıcılar için tam tersi.
Her ayağa eşit olarak dağıtılmış ağırlık çok önemlidir. Oyuncu atış yaparken her iki tarafa da yaslanmamalıdır. Kilonuz her iki ayağınıza eşit olarak dağıtılmalıdır.
4. ATIŞ ANINDA AYAKLARINIZI HAFİFÇE DÖNDÜRÜN
Atış yaparken oyuncu ayağını hafifçe döndürülmelidir.Sağ elini kullanan atıcılar için, ayakları hafifçe sola döndürülmelidir.
Solak atıcılar için, ayakları hafifçe sağa döndürülmelidir.
5. TOPU EN RAHAT ÇIKARDIĞINIZ YERİ BELİRLEYİN
Her oyuncunun atışlarını yaparken, topu çıkardığı rahat bir alanı vardır.Bu genellikle bir oyuncunun göğsünün altında veya mide bölgesine yakın bir yer olur ve genellikle vücudunun ortasında veya hafifçe atış elinin yanında olur.
Tüm oyuncular kendileri için en rahat yeri bulmalıdır.
Bir oyuncu atış yapmak için topu yakaladığında, atışlarına başlamadan önce topu bu alana götürmeleri gerekir.
6. ATARKEN KENDİNİZE BİR HEDEF BELİRLEYİN
Şutunuzu atarken sahanın çeşitli yerlerinde denemeler yapın. Çembere odaklanın ve atışı en rahat nereden isabetli bir şekilde kullanabileceğinize karar verin. Çemberin neresine atacağınızı belirleyin. Dediğimiz gibi bunu sahanın hemen hemen her yerinden belirlemeniz sizin çok yönlü bir şutör olmanızı sağlayacaktır. Bunu en iyi şut atarken anlayacaksınız.
7. BİLEKLERİNİZİ KIRARAK ATIŞ YAPIN
Düz bir bilekle atış yapmak, genç oyuncularda en sık karşılaşılan sorunlardan biridir.Bunu yapan oyuncular, topu yukarı fırlatıp bombeli bir şekilde atmak yerine sık sık topu çembere doğru iter.
Bu adımın amacı, atış elinin bileğini mümkün olduğunca geriye doğru bükmek (genellikle 90 dereceden biraz az olur).
Bu, atış için ekstra güç sağlayacaktır ve aynı zamanda iyi bir şutör olmak için gerekli olan altyapıyı da oluşturacaktır.
8. DİRSEKLER TOPUN ALTINDA VE 'L' ŞEKLİNDE OLMALI
Atış için yükseltirken, atış kolunun dirseği doğrudan topun altında olmalı.Bu, oyuncuların üst ve alt kollarının bir 'L' şekli oluşturmasını ve ayrıca bileklerinin 90 dereceye kadar bükülmesini gerektirir (adım 7).
Bunu yapmak, topun çembere düz bir çizgide fırlatılmasını ve iyi bir geri dönüşe sahip olmasını sağlayacaktır.
Atış sırasında dirseğini sık sık sola veya sağa kaydıranlar topu düz bir şekilde atamazlar.
Bir oyuncu, ayaklarını doğru çevirmediğinde, genellikle dirseklerini kaydıracaktır (4. adım).
9. DENGE ELİ
'Denge eli', topu ileriye itmeyen yani atış yapmayan el olarak adlandırdığımız şeydir.Adından da anlaşılacağı gibi, atış hareketi sırasındaki tek rolü, atış elindeki topu serbest bırakma noktasına kadar dengelemeye yardımcı olmaktır.
Sağ elini kullanan atıcılar için bu sol eldir.
Solak atıcılar içinse bu sağ eldir.
Denge eli serbest bırakıldığında düz olmalı, bu topun dengesini sola veya sağa kaymayacağı anlamına gelir.
10. ATIŞ ANI
Kendinizi hazırladınız, elinizi kurdunuz ve pozisyonunuzu aldınız. Top size geldi. Bacaklarınızdan güç alarak atış için yükseldiniz. Topu atış elinizle bükülü olan bileğinizden itmeye başladınız. Top elinizden çıkana kadar denge eliniz düz bir şekilde kaldı ve atışınızı yaptığınızda atış elinizin parmak uçları yere bakıyor. İşte doğru teknikle yapılmış bir atış...Önemli olan burada öğrendiğiniz şut atma tekniğinin tekrarıdır. Bunu unutmayın.
Öneri ve isteklerinizi aşağıdan yorum olarak bize bildirebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Lütfen yorumlarda düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösterelim. Argolu ve küfürlü yorumlar derhal silinecektir.