Basketbolda Ribaund Nedir?Nasıl Alınır?


Basketbolda ribaund, basketbolun temelinde yatan bir uygulamadır. Atıştan sonra çemberden seken topun herhangi bir oyuncu tarafından yakalanması veya tutulmasına ribaund denir.

basketbol-ribaund
Basketbolda ribaund için pozisyon alma

Ribaundu genellikle uzun oyuncular alır. Çünkü diğerlerine göre uzun olan boyunu ve kollarını kullanırlar. Ama kısa oyuncularında ribaund alması en azından ribaunda yardımcı olması gerekir. İki türlü ribaund vardır. Birincisi savunma, ikincisi hücum olmak üzere. Her savunma ribaundu hücuma çıkmak için bir avantaj, her hücum ribandu ise tekrar hücum etme avantajını sağlar. Günümüz basketbolunda en ufak bir istatistik bile önem kazanmıştır. Dolayısıyla takımlar, diğer konular kadar, ribaunda da önem vermektedir. Özellikle kazanılan veya kaybedilen ribaundların oyun üstünlüğünü alma konusunda azami önemi vardır. Zira rakip takım sürekli olarak hücum ribaundlarını topluyorsa sizin takımınızdan defalarca kez fazla hücum etmiş olacak ve sayı bulma şanslarını artırmış olacak. Aynı şekilde sizin takımınızda hücuma çıkamadığı için olası sayıları kaybetmiş olacak. Zira basketbol maçlarında hücum belli bir süre içinde yapılıyor, bu da hücum sayıları ve atış sayısını belli sınırlar içinde bırakıyor. Top çalma, hücum ribaundu gibi kavramlar maçın skoruna dolaylı yoldan ve belirleyici bir biçimde etki ediyor.

basketbolda-ribaund
Basketbolda ribaund için sıçrama

Ribaundun nasıl alınacağına gelirsek... Ribaund almak için birkaç şey esastır. Bunlar topu takip etme, rakibi box out(arkanıza alma) etme, iyi bir sıçrama, yer tutma ve sezgi. Topu devamlı takip ederek, çembere çarptığında rakibi box out etmelisiniz. Bu sayede rakibin ribaund alma şansını en aza indirirsiniz. Ardından topun nereye düşeceğini sezip ona göre yer tutmalısınız. En sonunda da topa hamle yaparak topu kontrolünüz altına almalısınız. Özellikle uzun oyuncuların topu fazla ellerinde tutmamaları istenmektedir. Zira yapılacak herhangi bir baskıda topu kaybedebilirler. Aynı şekilde topu aşağı indirmemeleri de gerekli.

Savunma ribaundu sonrasında top, mümkün olan en kısa sürede, en garanti yoldan hücuma çıkmak için kullanılmalıdır. Çünkü sayı bulmak için rakip yarı sahada etkin hücumlar gereklidir.

Basketbolda Box Out'un nasıl yapıldığına buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarda düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösterelim. Argolu ve küfürlü yorumlar derhal silinecektir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Basketbolda Pas Çeşitleri Nelerdir?

Basketbolda Üç (3) Saniye Kuralı Nedir?