Basketbolda Hakem İşaretleri ve Anlamları

Bir basketbol maçını tıpkı tüm spor dallarında olduğu gibi hakemler yönetir.Dolayısıyla da hakemlerin oyuna hakim olabilmesi için bazı hareketler yapması gerekir.Bu hareketleri oyuncuların ve koçların anlayabilmesi ve ona göre davranması gerekir.İşte bu yazıda hakem işaretlerinden bahsedeceğim.


Bu resimdeki işaret oyuncu değişikliği işaretidir.Hakem, iki takımdan birisi veya her ikisi oyuncu değiştirmek isterse masa hakemlerine bu işarette bulunur.Bu işaret aynı zamanda oyuncu değişikliğinin yapılabileceği anlamını taşımaktadır.


Bu resimdeki hareket ise mola alındığının bir simgesidir.Yine her iki takımdan birisi mola alacak olursa hakem bu işareti verir ve oyuncular mola için benchlerine gelirler.


Bu reismdeki harekette serbest atışlarda kullanılır ve atışın girerse bir sayı olacağını veya gien atışın bir sayı değerinde olduğunu belirtir.


Bu harekette iki sayılık basket anlamını taşır.

Bu hareket atılan atışın üç sayılık olduğunu beliritir.Ancak diğer sayı değeri bildiren hareketlerden farklı bir anlam taşır.Bu hareket atışın başarılı olması durumunda üç sayı olacağını belirtir.
Bu harekette üstte bahsettiğimiz üç sayılık atış hareketinin devamıdır.Atışın basket olması halinde kullanılır.
Bu harekette maçta bir faul olduğunu ve bu faul nedeniyle oyunun durması gerektiğini anlatır.
Bu hareket ise oyuncunun hatalı yürüme yaptığını belirtir ve oyunun durmasını,topun rakip takıma geçmesi anlamını taşır.
Bu hareket ise üç saniye ihlali durumunda gösterilir.

Kaynak:Fiba.com

Bu Kategorideki Diğer Yazılar:
Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Yorumlar

  1. çok işime yaradı

    YanıtlaSil
  2. işime yaradı ama hangi durumlarda faul olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. genel olarak oyuncunun alanını kısatlayacak geçmesini engelleyecek atış halindeki oyuncunun atışını engelleyecek bazı istisnayi detaylar var onlar bayağı detaylı ama genel olarak kapatma itme vurma hücum faul bulunmaktadır çift faul da hücum ve savunma oyuncusunun yaklaşık zamanlarda birbirine yaptıkları faule denir

      Sil
  3. 10 çeşit faul var iste onu belirleme sana kalmış bisey TBF il hakemiyim

    YanıtlaSil
  4. Faul durumu oyunca yapilan itme toplu yada topsuz şarj kapatma tutma ellerin aykırı kullanılması hücum teknik diskalifiye sportmenlik dışı faul çeşitleri var onları da hakem el kitabından oku yada araştır eğer hakem adayı isen

    YanıtlaSil
  5. teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarda düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösterelim. Argolu ve küfürlü yorumlar derhal silinecektir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Basketbolda Pas Çeşitleri Nelerdir?

Basketbolda Üç (3) Saniye Kuralı Nedir?