Basketbol İle İlgili Diziler

Basketbol ilgi çeken bir spor dalı olmaya başlayınca içinde gizlediği hikayeler de sinema ve televizyon yapımcılarının dikkatini çekti. Haliyle içerisinde basketbolun önemli yer edindiği diziler ve filmler ortaya çıktı. Zira basketbolun bir takım sporu olması ve oyuncularının her birinin hayatlarının bir manada kesişmesi ortaya ilgi çekici hikayeler ortaya çıkarıyor. Biz de sizler için basketbol konulu dizileri derlemeye çalıştık.

The White Shadow (Beyaz Gölge), İmdb Puanı 8.0, 1978 , ABD

the-white-shadow-beyaz-gölge-dizi
Beyaz Gölge Dizisi Takım Fotoğrafı

Yaşadığı diz sakatlığı nedeniyle profesyonel basketbolu bırakan Ken Reeves'ın, üniversiteden sınıf arkadaşının davetiyle çoğunluğu siyah gençlerden oluşan bir lise takımının koçu olması ile hikaye gelişmeye başlar. ABD yapımı olan Beyaz Gölge, 1978-81 arasında 3 sezon 54 bölüm olarak çekilmiştir. Dizinin başrolünde ise Ken Howard oynamıştır. Ülkemizde TRT, 1979-82 arasında bu diziyi yayınlamış ve o dönemin gençlerinin basketbolu sevmesine yol açmıştır. 2002 yılında çekilen Koçum Benim isimli dizinin de esin kaynağıdır.

Beyaz Gölge İmdb sayfası , dizinin İntrosu

One Tree Hill, İmdb Puanı 7,6 , 2003 , ABD 

one-tree-hill-dizi
One Tree Hill Dizisi

One Tree Hill içinde dramatik ögeler barındıran gençlik dizisidir. Ortak bir babanın oğulları olan ve birbirleriyle hiç konuşmayan Nathan ve Lucas'ın hikayesi anlatılıyor. İkisinin de basketbola yetenekli oluşu etrafında gelişen dizi, Mark Schwahn tarafından yapılmış ve 2003-2012 yılları arasında tam 9 sezon çekilmiştir. Dizi ABD yapımı, Türkiye'de ise CNBC-E'de  yayınlanmıştır.

One Tree Hill'in başrollerini Chad Michael Murray, James Lafferty, Hilarie Burton, Bethany Joy Galeotti ve Sophia Bush paylaşıyor.

One Tree Hill İmdb Sayfası

Sunshine , İmdb Puanı 7,5 , 2017

Sunshine, 2017 yapımı 4 bölümlük bir mini dizi. Sunshine, Jacob adındaki Güney Sudan kökenli Avustralyalı, basketbolcu bir gencin Amerikalı gözlemciler tarafından Amerikan Kolej Ligi'ne seçilme sürecini anlatıyor. Bu konuda ona elli yaşlarında, eski Kolej Ligi oyuncularından, şimdilerde ise küçük bir spor mağazası işleten Eddie yardımcı olacaktır.

Dizinin başrollerinde; Anthony LaPaglia(Eddie), Melanie Lynskey(Zara Skelton) ve Wally Elnour(Jacob) yer alıyor.

Sunshine(2017) İmdb Sayfası

The Last Match ( Majimak Seungbu) , İmdb Puanı: 7,4 , 1994

The Last Match, Güney Kore yapımı, 1994 yılında çekilmiş ve 16 bölümden oluşan tek sezonluk bir dizi. Dizide, en önemli oyuncusu ile diğer takım arkadaşları arasındaki anlaşmazlık nedeniyle dağılmış bir lise takımının, yine takımın yıldız olmasa da önemli diğer oyuncusu Yoon Chul-Joon tarafından toparlanıp şampiyonluğa giden yolu anlatılmaktadır.

The Last Match İmdb Sayfası

Survivor's Remorse , İmdb Puanı: 6,9 , 2014

Survivor's Remorse, 20'li yaşlarının başında NBA takımlarından Atlanta ile milyon dolarlık bir sözleşme imzalayan Cam Calloway'in hikayesini anlatıyor. Yapımcıları arasında Lebron James'in de bulunduğu Amerikan yapımı komedi dizisi, 4 sezon 36 bölüm sürmüştür.

Surviors's Remorse İmdb

Hang Time , İmdb Puanı: 6,9 , 1995 

Hang Time, NBC yapımı ve 1995'te çekilen, yedi gencin(üçü kız) basketbol etrafındaki hikayesini anlatıyor. Dizi sitcom formatında, 6 sezon 104 bölümden oluşuyor.

Hang Time(1995) İmdb

My MVP Valentine, İmdb Puanı: 6,8 , 2002

My MVP Valentine, 2002 yılında çekilmiş. Taiwan yapımı dizi toplamda 28 bölümden oluşuyor. Hayatı basketbol ekseninde dönen genç bir adamın geçirdiği trajik bir kaza sonrası yaşanan olayları anlatıyor.

My MVP Valentine

Legends Of Chamberlain Heights, İmdb Puanı: 4,7 

Legends Of Chamberlain Heights, 2016 yapımı, animasyon sitcom tarzında bir dizi. Dizide Jamal, Milk ve Grover, takımlarının yedek oyuncuları ancak kendi kafalarında onlar efsaneymiş gibi takılmaktadır. Bu komedi dizisi 2 sezon 20 bölümden oluşuyor.

Legends of Chamberlain Heights İmdb

Basketball Or Nothing , İmdb Puanı: 7,4 , 2019 , Netflix

Basketball Or Nothing, Netflix'in basketbol dizisidir. 2019 yapımı dizide Arizona'nın uyuşturucu, alkol ve intihar oranı yüksek, uzak bir bölgesinde basketbol sayesinde eğlenen, hayatta kalmaya çalışan gençlerin diriliş öyküsünü anlatılıyor. Dizinin adı da buradan gelir; basketbol ya da hiçbir şey!

Dizinin Netflix sayfası ve Basketball Or Nothing İmdb sayfası

Türk Yapımı Basketbol Dizileri Hangileri?

Lise Defteri (2003)

Bir dönemin efsane Türk basketbol dizisidir. Sadece bir sezon ve 28 bölüm çekilmesine rağmen o dönem gençlerinin hafızalarında yer etmeyi başarmıştır. Dizi de Kabataş Erkek Lisesi'nde okuyan bir grup gencin hayatlarını ve yaşam içerisinde karşılaştıkları zorluklar basketbol ekseninde anlatılıyor. Emre Altuğ, Ece Erken, Arda Kural ve Selin Demiratar gibi önemli isimler oynamıştır.

Koçum Benim (2002)

Yukarıda bahsettiğimiz Beyaz Gölge(The White Shadow) dizisinden esinlenerek çekilmiştir. Trt'de yayınlanan dizi 3 sezon 47 bölüm sürmüştür. Tarık Akan, Ebru Cündübeyoğlu, Yunus Günçe, Ozan Güven gibi isimler rol almıştır. Türkiye'ye basketbolu sevdiren dizilerden birisi olmuştur. Ünlü basketbol yazarı ve spikeri İsmet Badem'de dizide rol almıştır.

Adı Efsane (2017)


adi-efsane-dizisi
Adı Efsane Dizisi Tarık karakteri

Türk basketbol dizileri
nden en son çekileni olma özelliği taşır. 2017 yılında başrolünü Erdal Beşikçioğlu'nun oynadığı dizi fazla uzun sürmemiştir. 29 bölümlük dizide, zor şartlarda yaşayan liseli gençlerin, eski ünlü basketbolcu Tarık Aksoy(Erdal Beşikçioğlu) ile hayatlarına yön verme arayışları konu edinilmiştir. Erdal Beşikçioğlu'nun yanı sıra Gökçe Bahadır ve Rojda Demirer'de oynamıştır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Basketbolda Pas Çeşitleri Nelerdir?

Basketbolda Üç (3) Saniye Kuralı Nedir?