Basketbolun Faydaları Nelerdir?

Sporun her dalının olduğu gibi basketbolunda bireylere önemli faydaları bulunmaktadır. Çocuk yaştan itibaren spor yapmak, düzgün bir vücut gelişimine neden olduğu gibi sosyal olmayı da sağlar. Basketbol sayesinde yeni arkadaşlıklar, sosyal ortamlar da edinebilirsiniz. Ayrıca spor yapmanın getirdiği dinçlik, vücut yapısının düzgün gelişimi ve hayat disiplini kazanmak basketbolun insana kazandırdığı önemli faydalardandır.

basketbolun-faydalari
Basketbolun faydaları 

Basketbol Oynamak Özgüveni Arttırır

Bireyin kendini daha iyi hissetmesi ve özgüveninin yerinde olması, toplum içinde rahat hareket edebilmesini sağlar. Basketbolun önemli avantajlarından birisi de kişiye özgüven kazandırabilmesidir. İyi bir takımda oynamak, iyi bir oyuncu olmaya çalışmak ve bir şeyleri başarabilme hissi, basketbol oynayanların kendine saygı duymalarını sağlar. Bu da beraberinde kişinin özgüveninin artmasına sebep olur. Bir basketbolcunun özgüveni yerinde ise kendi becerilerine olan inancı da artmaya başlar.

Basketbol Kondisyon Kazandırır

Basketbol oynayan birisinin kondisyonu da yüksek olur. Herhangi bir aktivitede hemen yorulmaz. Günlük hayatta yaptığı hareketlerde nefes tıkanıklıkları yaşamaz. Örneğin merdiven inip çıkarken tıkanmaz ya da ayakları yorulmaz. 

Basketbol oynayanların maç süresi içerisinde sürekli hareketli olması ve oyun içinde aktif kalması gereklidir. Bu da ancak sağlam bir kondisyon ile başarılabilir.

Basketbol Alan ve Vücut Farkındalığı Sağlar

Basketbol oyununda alanlar oldukça önemlidir. Bir oyuncunun sahanın neresinde, nasıl ve ne zaman duracağı veya rakibini savunmak/geçmek için alanını nasıl kullanacağını biliyor olması gereklidir. Alan farkındalığı şut atarken ve pas verirken takım arkadaşlarınızı da takip etmenize yarar. Dengenizi sağlamlaştırmaya da yardımcı olur. İşte basketbol da size alan farkındalığı kazandırabilen yegane sporlardan birisidir. 

Basketbol oynayan birisi vücuduna önem vermek ve ona en iyi şekilde bakmanın kendisi için ne kadar önemli olduğunun farkına varır. Atalarımızın dediği gibi sağlam kafa sağlam vücutta olur.

Basketbol Boy Uzamasına Yardımcı Olur

Basketbolun faydalarından bir diğeri de genç yaşta boyun uzamasına yardımcı olmasıdır. Bu halk arasında çok yaygın olan bir bilgidir. Ancak unutulmamalıdır ki boyun uzaması sadece basketbolla ilgili bir şey değildir. Çevresel etkenler ve genetik özellikler, boyun uzaması için ana etmenlerdir.

Vücut Koordinasyonu ve Motor Becerilerin Gelişmesini Sağlar

Basketbol oynarken baktığınız ve istediğiniz yere pas atmanızı, şut açısını ayarlamanızı sağlayan el-göz koordinasyonunuz gelişmektedir. Atışlarınızın ve paslarınızın isabet oranını artırmak için sürekli tekrar etme ve bu hareketleri, hareketli bir biçimde yapmanız motor becerilerinizi oldukça geliştirmektedir. Ribaund almak, blok yapmak veya top sürmek gibi basketbolun içerisindeki hareketler, vücut koordinasyonunun gelişmesine yardımcı olur. 

Basketbol Zihinsel Gelişime Yardımcı Olur

Basketbol her ne kadar fiziksel bir spor gibi gözükse de sahada hızlı kararlar alınmasını, takım arkadaşlarının gözlenmesini, rakip oyuncuların takibini ve yapılacak hareketin etkili ve hızlı bir şekilde tamamlanmasını talep eder. Bu da oyuncuların zihinlerinin sürekli diri kalmasını ve gelişmesine sebep olur. Topla oynarken vereceğiniz kararlar çok önemli olduğu için hızlı ve akılcı kararlar alma becerisi kazandırır.

Stresi Azaltır ve Depresyonu Önler

Kişi basketbol oynarken takım sporu olması nedeniyle sosyalleşir ve bu da depresyonu önleyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda spor yapmak kişilerin stresini azaltır ve enerjilerini atmalarına yardımcı olur. 

Kalp Sağlığına Faydalıdır

Basketbolun hareketli ve hızlı bir oyun olduğundan bahsetmiştik. Diğer tüm sporlarda olduğu gibi basketbol da işte bu hareket sayesinde, kalbinizin atış hızını artırır ve dayanıklılık sağlar. Bu yaşamın ilerleyen evrelerinde daha sağlıklı bir kalp ve sağlam bir metabolizma olarak size geri döner. 

Kötü Alışkanlıklardan Korur

Basketbolun aklımıza gelen bir başka faydası da kötü alışkanlıklardan gençleri korumasıdır. Alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı bir basketbolcu için intihar demektir. Belki de diğer saydıklarımız faydaları arasından en önemlisi de budur diyebiliriz.

Kalori Yakmanızı Sağlar

Basketbol oynarken aynı zamanda, bir saatte 630 ile 750 kalori yakarız. Basketbol, kişiyi, herhangi bir hastalığı yok ise şişmanlamanın getirdiği rahatsızlıklardan korumuş olur. 

Öz Disiplin Geliştirir

Küçük yaştan itibaren basketbola başlayan birisi öz disiplinine kavuşmuş olur. Sürekli antrenman yapmak, kendini geliştirmek için çalışması gerekliliği ve takım halinde yapılan bir spor olması öz disiplinin sağlanmasında etken rol oynamaktadır. Ayrıca zihnin sürekli odaklanması ve tetikte tutulması, konsantrasyon anlamında kişiyi geliştirir.

Kaslarımızın Gelişmesini Sağlar

Basketbol oynarken, sürekli hareket etmek ve sıçramak bacaklarınızın, top sürme ve pas vermek kollarınızın kuvvetlenmesini sağlar. Tüm bu hareketleri yapmak karın kaslarınızı da çalıştırır. Ayrıca tüm bu koşular, sıçramalar kemiklerinizi de kuvvetlendirir ve kuvvetli bir kemik yapısının önemini yaşlandıkça daha da hissedeceksiniz.

Sizde basketbolun faydaları hakkında aklınıza gelenleri yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Basketbolda Pas Çeşitleri Nelerdir?

Basketbolda Üç (3) Saniye Kuralı Nedir?